ewrelife Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

YAYININ KÖTÜ ALINDIĞI BÖLGELERDE ANTENE EMPEDANS (DİRENÇ) UYDURMA

Aşağa gitmek

YAYININ KÖTÜ ALINDIĞI BÖLGELERDE ANTENE EMPEDANS (DİRENÇ) UYDURMA Empty YAYININ KÖTÜ ALINDIĞI BÖLGELERDE ANTENE EMPEDANS (DİRENÇ) UYDURMA

Mesaj tarafından ewrelife SUPERVISOR Salı Tem. 14, 2009 9:24 pm

Geçiş zamanının en az sürede olmasının transistör N.P.N. tipinde seçilmelidir. Bobinaj için kullanılacak teller ise bakır seçilirse yüksek frekanslı enerji telin biraz daha iç yüzünden gidecek; R.F. en az kayıpla görevini tamamlayacaktır. V.H.F. ve U.H.F. bobinajlarında bir yada iki spirlik bobin, piko farad mertebesinde çok küçük kapasite yardımıyla rezoransa getirilebilir. Bunun için genel kanı devre montajı esnasında kullanılacak bütün tellerin kısa seçilmesidir. Çünkü her telin yüksek frekansta bir endüktansı ve kapasitesi olduğu unutulmamalıdır.

YAYININ KÖTÜ ALINDIĞI BÖLGELERDE ANTENE EMPEDANS (DİRENÇ) UYDURMA

TV alıcısı ile anten arasındaki sistemde; her noktada empedans (direnç) uygunluğunun bulunması gerekmektedir. Aksi halde hem alınan TV sinyali zayıflayacaktır; hem de o iletim hattı üzerinde ileri geri yansıyan dalgalar oluşacaktır (TV’lerinizde oluşan S dalgalanmaları, balık sırtı, v.b...). Bu da istenilmeyen bir özellik olup; TV’nin yayını sıhhatli olarak alamamasıyla sonuçlanır. Burada biz böyle sorunlarla karşılaşıldığında; sorunun giderilmesi için kullanılacak yöntemleri aktarmaya çalışacağız.
Bildiğiniz üzere anten giriş terminalleriniz iki fiş (fiş basan) şeklinde tasarlanmıştır. Bu tip alıcılara 240 W ’ luk simetrik kablolar; doğrudan doğruya bağlanabilir. Eğer bu kablonuz kuaksiyel ise empedansınız 60 W olmalıdır. İşte bu verilere sahipken hale TV’nizi net olarak izleyemiyorsanız empedans eşleştirici (balun) kullanmanız gerekecektir. Burada empedans eşleştirici biraz açarsak; 60 ohm’dan 240 ohm’a geçiş için kullanılan bir transformatör (trafo) denilebilir. Dışardan hazır satın aldığınız TV anten yükselteçlerinde bulunan regülatörler...
İşte burada yapılan 60/240 dönüşüm işlemi bir tür empedans ekleme (transfer) işlemidir ve bu regülatörler iki yönlü olarak kullanılabilirler. Siz böyle bir regülatöre sahipken dahi yayını tam olarak alamıyorsanız; regülatörünüzün TV’ye giden kablo girişlerine 48 ohm’luk bir direnç atmalısınız... Böyle bir dönüşüme en iyi karşılık gelen direnç değeri ortalama olarak 48 ohm olarak bulunmuştur. Empedans ayarlamaları kazançınızı arttıracak; bu da zayıf gelen sinyalin bir miktar daha güçlenmesine sebep olacaktır.
ewrelife SUPERVISOR
ewrelife SUPERVISOR
Admin

Mesaj Sayısı : 315
Kayıt tarihi : 02/07/09
Nerden : Nereye

http://ewrelife.forummum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz